29 minút

Drogový strážca v núdzi

Stalo sa to pred dobrými dvoma desaťročiami.


Vtedy vyriešili problém prepadnutím Afganistanu. Popri tom, pojem drogový strážca možno chápať viacerými spôsobmi. Existujú veľmi nápadné korelácie so sociálnymi otrasmi v krajinách, v ktorých sa nejakým spôsobom angažovali Spojené štáty americké. Sú tak nápadné, že sa nemožno vyhnúť rozpoznaniu príčinných súvislostí v týchto koreláciách.


11. septembra 2001 vedenie USA oficiálne začalo svoju „Vojnu proti terorizmu“. Túto kampaň zdôvodnila pádom troch mrakodrapov v New Yorku. “Amerika bola napadnutá,” tvrdili. Okolnosti okolo zrútenia výškových budov sa tu nemusia podrobne rozoberať. Ale, nezabúdajme, že celá vec je plná rozporov.

Klamstvá z 11. septembra 2001 a útok na Afganistan

Zásadný rozpor sa odráža v tom, že tri budovy sa zrútili úplne rovnakým spôsobom, voľným pádom, v priebehu niekoľkých sekúnd. Hoci tieto budovy boli údajnými nárazmi dvoch osobných lietadiel zasiahnuté rozdielne. Nikdy predtým ani potom sa budovy po požiari, útoku alebo výbuchu nezrútili týmto spôsobom – s výnimkou riadených demolácií.

Pre túto koreláciu neexistujú žiadne pochopiteľné kauzality, ktoré ani nie sú reálne dané – rôzne príčiny spôsobili presne rovnakú devastáciu úplne rovnakým spôsobom v troch budovách v rôznych časoch. Čo sa týka príčiny a následku, všeobecný naratív šírený “názorovou suverenitou” sa zamotáva do do očí bijúcich protirečení (1, 2), ktoré sú občas reprodukované aj vo verejnoprávnych médiách (3). K skutočným koreláciám, vrátane hmatateľných príčinných súvislostí, sa vrátime nižšie.

Z pohľadu autora je spomedzi všetkých nezrovnalostí v príbehu o útokoch z 11. septembra 2001 najzreteľnejšia epizóda o zničení WTC7 (4). Tá sama osebe stačí na spochybnenie rozprávania ako celku. Ale niektorí bábkovodiči považujú za potrebné zakryť skutočné príčiny zničenia WTC7, najmä spôsob, akým sa to stalo, nehoráznymi príbehmi. Tak, že trosky rúcajúcej sa výškovej budovy „vedľa“ by spôsobili jej samovoľné a úplné zrútenie. Potom sa nemožno ubrániť predpokladu, že celý príbeh z 11. septembra je postavený na klamstvách.

Dodnes nevieme povedať, za akých okolností sa udalosti z 11. septembra odohrali. Jedno však môžeme povedať s istotou: určite sa nekonali za okolností, ktoré nám už dve desaťročia oznamuje “oficiálna mienka”..

Z toho vyplýva, samozrejme, že obvinenia, na základe ktorých boli napadnuté iné štáty, treba klasifikovať ako klamstvá a dezinformácie. To platí aj pre útok na Afganistan. USA nikdy neviedli „Vojnu proti teroru“, oni sami šíria tento teror, štátny teror. A USA sa nestarali o rozdrvenie al-Káidy, keď napadla túto stredoázijskú krajinu. O niekoľko rokov neskôr, najneskôr v Iraku a Sýrii, bolo úplne jasné, že al-Káida a jej derivát, Islamský štát, boli a sú výtvormi Washingtonu. A Al-Kájdu tiež v žiadnom prípade nemožno porovnávať s tými, ktorých vtedy USA v roku 2001 zvrhli. Teda Talibanom.

Ale Taliban nepochybne vyvolal hegemónov hnev – a prečo? Jednoducho: Konali v rozpore so záujmami „jednotnej svetovej veľmoci“. Jednoducho presadzovaním politiky nezávislej od Washingtonu. Vplyv USA v Afganistane, posilňovaný v priebehu desaťročí, ktorý im roky umožňoval destabilizovať celý región vrátane Ruska, sa zmenšoval. Okrem toho vyschol dôležitý zdroj príjmov pre tajné služby USA. Zdroj, ktorý sa predtým používal na financovanie tajných operácií – takých ako operácie CIA.

Spravil z capa záhradníka

Ale predtým, ako sa hlbšie ponoríme do afganských udalostí okolo roku 2001, prenesme sa odtiaľ o dve desaťročia do budúcnosti, do roku 2021, a preskúmame správu OSN z obdobia, ktorá sa zaoberala Afganistanom.

Organizácia spojených národov je nezávislá? Nezávislá vo svojom politickom úsilí, nezávislá vo svojom vlastnom spravodajstve? V novembri 2021 jedna z jej regionálnych organizácií priniesla správu:

” Produkcia ópia a ceny surovín heroínu v Afganistane podľa OSN vzrástli.” V zberovej sezóne, ktorá sa skončila v júli, sa vyprodukovalo 6800 ton – o osem percent viac ako v rovnakom období minulého roka, informoval v utorok vo Viedni Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC). Afganské ópium dominuje na nelegálnom svetovom trhu.“ (5)

Táto informácia nie je sporná. Agentúra OSN však v nasledujúcom odseku prešla do propagandy (zvýraznenie pridané):

„Militantný islamistický Taliban, ktorý prevzal moc v Afganistane v auguste, je vnímaný ako profitujúci z obchodu s drogami . Podľa UNDOC sa tento rok v Afganistane predalo ópium za 1,8 miliardy až 2,7 miliardy amerických dolárov (1,6 miliardy až 2,4 miliardy eur). Približne desatina afganskej ekonomickej produkcie je založená na ópiu.“ (5i)

Nie že by išlo o drzé klamstvo, celé sa to odohráva oveľa rafinovanejším spôsobom. A každý, kto sa dobre nevyzná v nedávnych historických udalostiach Afganistanu, pravdepodobne už v tomto bode prehral, a manipuláciu nerozozná. Malý, mizerný a dobre premyslený trik spočíva na jednej strane v „je vnímaný“ a v redukcii „podozrivých“ na Taliban. To, že niektorí ľudia „vnímajú“ Taliban ako profitujúcich z obchodu s drogami, nemožno poprieť. Výslovné tvrdenie, že to tak skutočne bolo a je, by sa dalo spochybniť. Konkrétne v tom zmysle, že Taliban treba považovať za rozhodujúcich príjemcov špinavých obchodov. Ale teraz bol náš emocionálny mozog oklamaný, aby sa nestaral o význam slova „je vnímaný“. Zamýšľané spojenie medzi “Talibanom” a “profitujúcimi z drogového biznisu” bolo vytvorené.

OSN ako politický nástroj skutočných drogových dílerov

Zdá sa byť absurdné, čo bolo prezentované ako záver v správe OSN na konci roku 2021:

„Preto je naliehavo potrebná medzinárodná pomoc na financovanie miestnych programov na zníženie produkcie ópia. Pretože sejba na budúcoročnú úrodu sa už začína.“ (5ii)

Samozrejme, človek musí poznať niekoľko ďalších faktov, aby dokázal pochopiť absurdnosť takéhoto záveru. Na to by bolo treba okrem iného zistiť, kto až do roku 2022 profitoval a riadil afgánske pestovanie drog. Na tento účel vám predkladám odhaľujúci obrázok (b1):

Makové pole neďaleko americkej vojenskej základne v Afganistane (približne 2015)

Aby nedošlo k nedorozumeniam: Makové pole je chránené americkými vojakmi na dohľad od ich základne. A to nebola výnimka, ale principiálny prístup americkej armády v Afganistane (6). Matthew Hoh, bývalý kapitán americkej námornej pechoty, ktorý dlhé roky pracoval pre americké ministerstvo zahraničia v Kábule, povedal:

„Vojaci NATO strážili makové polia a produkciu maku viac-menej pod rúškom protipovstaleckého boja.“ (7)

Išlo o veľa peňazí a vyvstáva otázka, ktorým smerom tieto prúdy peňazí tiekli:

„Na drogovej konferencii v Kábule [v roku 2010] šéf ruskej Federálnej narkotickej služby odhadol hodnotu súčasnej úrody ópia v Afganistane na 6,5 ​​miliardy dolárov. Z tejto masívnej sumy ide len 500 miliónov dolárov afganským farmárom, 300 miliónov gerilám Talibanu a zvyšných 6,4 miliardy dolárov „drogovej mafii.“ (8) .

Kde zmizli 6,42 miliardy dolárov vygenerovaných v roku 2010? V Afganistane? Určite nie. Teraz, keď vieme, že 90 percent z tejto enormnej sumy ide „drogovej mafii“ a vyslovene nie Talibanu, dokážeme rýchlejšie odhaliť aj manipulatívny charakter správ z verejnoprávnych médií, napríklad v článku pracovníčky štátnej televízie MDR Sybille Licht od apríla 2022:

„Pestovanie ópia bolo hlavným zdrojom príjmov Talibanu počas občianskej vojny. Kontrolujú obchod s drogami a zdaňujú ho. Oficiálne sa k tomu nikdy nevyjadrili. Medzinárodní pozorovatelia predpokladajú, že len v roku 2020 zarobili okolo 20 miliónov amerických dolárov. Od roku 2015 do roku 2020 pochádzalo 80 percent svetovej produkcie ópia z Afganistanu, krajina bola lídrom na svetovom trhu.“ (9)

Ešte ani pojem “občianska” vojna nie je v prípade Afganistanu na mieste, pretože vojna prišla s „dobom“. I tu však použili veľmi jednoduchý trik: Talibanu je pridelená konkrétna suma, aby sa potom zdôraznila dominancia afganských drog a zjavne významná úloha Talibanu (10). Ale neuvádza celkový obrat, ktorý sa ópiom generuje. Táto suma by okamžite upozornila mediálnych spotrebiteľov, že Taliban v žiadnom prípade nie je hlavným príjemcom afgánskeho obchodu s drogami. Vidíme tu dôležitú propagandistickú techniku. Len vynechaním súvislosti, ktorá je dôležitá pre celkový kontext, sa veľmi cielene vytvára emocionálne vnímanie, klasifikácia a hodnotenie správy odosielanej adresátovi.

Pozorní súčasníci sa preto môžu stať podozrievavými a oprávnene sa pýtať, prečo Organizácia Spojených národov nepožiadala o túto „naliehavú medzinárodnú pomoc na financovanie miestnych programov na zníženie produkcie ópia“ počas okupácie Afganistanu NATOm (pozri citát vyššie).

Nuž, odpoveď je jednoduchá: Organizácia spojených národov (OSN) nie je nezávislá svetová organizácia. Jej práca je v najvyššej miere motivovaná záujmami. A nie sú to záujmy svetového spoločenstva. Pokiaľ elity západného „spoločenstva hodnôt“ neztotožníme so „svetovým spoločenstvom“.

Ale pokračujme, západný príbeh o Afganistane a jeho pestovaní drog je utkaný oveľa jemnejšie:

“Od pádu Talibanu po útokoch z 11. septembra 2001 je pevný zásah proti pestovaniu maku neoddeliteľnou súčasťou politiky USA.” (11)

Skoro to znie, ako keby zvrhnutie Talibanu – ktoré išlo ruka v ruke s inváziou do Afganistanu pod vedením USA – bolo neklamným vyhlásením vojny drogovej ekonomike, ktorá tam zúrila. Samozrejme, aj to dokonale zapadá do čistého príbehu ušľachtilých pomocníkov, ktorí do Afganistanu vpochodovali predovšetkým vŕtať studne a presadzovať práva žien.

Kapitalizácia a vytváranie vnútorných konfliktov pomocou drog

Potom, čo sa misia NATO v Afganistane skončila po uznaní zmeneného pomeru síl, západné masmédiá sa nehanbili klamať svoje publikum „napomínaním“ Talibanu, ako politických predstaviteľov novej afganskej vlády:

“Kontrola drog je jednou z kľúčových požiadaviek medzinárodného spoločenstva na islamistickú skupinu, ktorá sa v krajine ujala moci v auguste a usiluje sa o formálne medzinárodné uznanie, na to, aby boli zrušené sankcie, ktoré vážne bránia bankovníctvu, podnikaniu a rozvoju.” ( 12 )

Mimochodom, sankcie zahŕňali aj krádeže a autokratické používanie afganských menových rezerv vládou USA (13, 14). Bez toho, aby existovala akákoľvek legitimita podľa medzinárodného práva. Toto je naozaj silný tabak, pretože v skutočnosti:

” Počas svojej prvej vlády (1996-2001) Taliban zakázal pestovanie ópia a používal drakonické metódy na udržanie ročnej produkcie pod 100 ton.” (15)

Ako k tomu vtedy došlo? Taliban vyhral vnútorný boj o moc v Afganistane proti súperiacim bojovníkom a náčelníkom a okamžite presadil prísne dodržiavanie šaríe, ktorá zakazuje užívanie drog. V koncepte “rozdeľuj a panuj” , ktorý Washington praktizoval v Afganistane, rozohrával túto hru medzi kmeňovými náčelníkmi. A práve Washington sa prostredníctvom rôznych ilegálnych aktivít postaral o to, že od roku 1979 dostávali mudžahedíni podiel príjmov z pestovania drog. Predtým ópiové maky z Afganistanu hrali v celosvetovom obchode s drogami skôr okrajovú úlohu.

Tento obchod sa od roku 1996, keď sa moci chopil Taliban, systematicky obmedzoval. Ale sotva Afganistan „oslobodili“ „bieli rytieri“ zo Západu, stalo sa niečo úžasné. Pestovanie ópiového maku a jeho spracovanie na heroín explodovalo pred očami okupačných vojsk.

 Plocha, na ktorej sa pestuje mak, sa pod vládou Talibanu zmenšila na 8 000 hektárov, aby sa potom pod okupáciou NATO zväčšila až na 328 000 hektárov, teda 40-násobný nárast (16, 17).

Odvtedy sa na americkej strane počas dvoch desaťročí oficiálne naliali miliardy dolárov do boja proti drogám a miliardy dolárov sa súčasne zarobili na pestovaní a obchodovaní s drogami. Zisk z drog bol reálny, no boj proti drogám bola chiméra. Peniaze presiakli do pokladníc miestnych a regionálnych orgánov, čím sa stali ochotnými komparzistami v politike USA v tejto stredoázijskej krajine (15i). Výzvy OSN na západné „spoločenstvo hodnôt“, ktoré „dohliada“ na Afganistan, ktoré samy vo svojich vlastných správach uviedli, že celosvetová produkcia heroínu dosiahla najvyššiu produkciu od roku 1930 v dôsledku prehnaného nárastu pestovania maku v Afganistane, sa nenaplnili (18).

Človek si jednoducho nevie predstaviť, ako cynicky hrajú „scenáristi“ zo západných centier moci svoju hru rozdeľuj a panuj. Korumpovali, korumpujú a rozoštvávajú:

“Vhodným príkladom je miestny vládca Gul Agha Sherzai, ktorý zničil úrodu svojich konkurentov v provincii Nangarhár (zatiaľ čo svoju vlastnú v provincii Kandahár nechal nedotknutú). Ale Spojené štáty ho vnímali len ako miestneho politika, ktorý sa zjavne snažil zastaviť nelegálny obchod s drogami. Zasypali ho teda peniazmi a inými výsadami. “Doslova sme tomu mužovi dali 10 miliónov dolárov v hotovosti za zničenie konkurencie,” povedal Hoh. „Ak by ste o tom napísali film, povedali by: ‚To je príliš pritiahnuté za vlasy. Tomu nikto neuverí. Nič nie je také bláznivé alebo hlúpe. Ale je to tak.” (7i)

Viac ako len korelácie

Čo je zarážajúce? Na jednej strane:

Pred jeseňou 2001 permanentne bojujúce partikulárne sily, ktoré Washington používal ako nástroj na rozdeľovanie a panovanie, nahradila centrálna mocnosť Taliban, ktorý bol prekvapivo silný a suverénne konal v prospech Afganistanu, a pestovanie drog priepastne upadlo.

A na druhej strane:

Keď USA a ich spojenci napadli Afganistan, podmienky, ktoré panovali pred prevzatím moci Talibanom, sa okamžite obnovili – a čo sa stalo? Pestovanie drog sa zmnohonásobilo.

Tomu sa hovorí korelácia. Ale ešte viac sa zdá, že tu existujú kauzality. Aby sme posilnili existujúce náznaky tohto, teraz opäť rozširujeme časový horizont. Vráťme sa najskôr do čias, keď koncom 70. rokov vypuklo „afganské povstanie proti sovietskym okupantom“. Samozrejme, nevybuchlo ako nekontrolovateľný prírodný úkaz. Nie, bolo spustené prúdom zbraní kontrolovaných USA, ktoré prúdili cez Pakistan do Afganistanu.

Toto bol jeden aspekt operácie CIA nazývanej Cyklón . Išlo o vyzbrojovanie a financovanie afganských, sunnitských islamistických mudžahedínov proti afganskej centrálnej vláde a sovietskym okupačným silám, ktoré boli do krajiny prizvané. V rámci toho zohralo veľkú úlohu aj sunnitské kráľovstvo Saudská Arábia. Operácia Cyklón CIA začala ešte pred začiatkom sovietskej intervencie v Afganistane (19)! V tom čase bol s výslovným súhlasom USA vyslaný do Afganistanu 22-ročný dobrovoľník z veľmi bohatej rodiny saudských stavebných dodávateľov — volá sa Usáma Bin Ládin… (20).

CIA nedostala na svoju činnosť žiadne oficiálne prostriedky z amerického rozpočtu. „Firma“ (21) si teda v duchu mafiánskych spolkov vytvoriola “čierne pokladne”, ktoré naplnila čím? Drogovými peniazmi, z podnikateľského nápadu „Drogy z Afganistanu“ (22, 23). „Povstanie“ v Afganistane zahŕňalo nezákonné financovanie, a to aj podľa amerických zákonov. Zaplatiť ho mali obete.

Aké sú korelácie, z ktorých možno usudzovať na príčinné súvislosti? Napríklad:

Predtým, ako USA iniciovali „afganské“ povstanie, v Afganistane nebol žiadny problém s drogami! A kedykoľvek USA odišli, rovnako problém s drogami zmizol. To je fascinujúce. To je kauzalita. Táto kauzalita platí, kým sa nepreukáže opak. Teraz USA a ich vazali opustili Afganistan v lete 2021. Ak má naša kauzalita zostať platná, drogová ekonomika musí opäť skolabovať so stiahnutím sa západnej armády a prevzatím moci Talibanom.

A presne to sa stalo!

Pšenica namiesto maku

Pozrime sa na dva obrázky. Ukazujú nám graficky a v percentách podiely poľnohospodárskych produktov na obrábaných plochách v Afganistane raz za rok 2022 a potom za rok nasledujúci (b2):

A čo sa teraz pestuje v Afganistane namiesto maku? Pšenica. Čo sa stalo?

„Po vyhlásení Haibatullahu v apríli 2022 sa tlak na výrobu drog neustále zvyšoval, pričom sa spočiatku zameral na menšie, menej výnosné jarné a letné plodiny maku na juhu a juhozápade, potom sa v lete a na jeseň zameral na metamfetamínový priemysel a kampaň proti zberu maku v lete 2022/23 dosiahla svoj vrchol.“ (a1, 24)

Sheikh Haibatullah je šéfom vlády Talibanu v Afganistane (25, 26). Táto administratíva zabezpečila, že pestovanie ópiového maku, suroviny na výrobu ópia a v konečnom dôsledku heroínu (27), kleslo za jeden rok o 90 percent. V tom istom období sa plocha pestovaná pšenicou zvýšila o takmer 60 percent (pozri grafy vyššie). Ako je uvedené vyššie, nová afganská vláda sa neobmedzila len na obmedzenie pestovania maku:

„V roku 2022 sa vynaložilo veľké úsilie aj na potlačenie efedry, kľúčovej zložky prosperujúceho metamfetamínového priemyslu v Afganistane. Tieto opatrenia vyslali silné signály vidieckemu obyvateľstvu v období pred výsadbou na jeseň 2022, čo spolu s výchovnou prácou a hrozbami účinne bránilo pestovaniu maku ópiového na juhu a juhozápade krajiny. V dôsledku toho sa pestovanie maku znížilo do značnej miery kvôli tomu, že ľudia vôbec nesadili, a to bolo doplnené o likvidáciu niektorých zostávajúcich makových polí krátko po výsadbe.“ (28) .

Potom, čo Taliban v roku 2022 veľkoryso prijal úrodu maku – zasiate bolo ešte predtým, ako Taliban prevzal moc – najaté milície sa teraz potulujú po krajine a ničia všetky novovysadené plodiny maku, ktoré sa objavili (29).

95 percent heroínu privezeného na čierny trh v Európe v posledných desaťročiach bolo vyrobených z afganského ópiového maku (29i). Ako sa droga v priebehu rokov dostala do Európy? Keď bol Afganistan „pod dohľadom“, vrátane dohľadu Európanov. Prečo sa západným okupantom na dve desaťročia nepodarilo obmedziť pestovanie drog v Afganistane? Prečo sa im nepodarilo uzavrieť drogové trasy?

Odpoveď je:

Lebo nechceli.

Rozkvet obchodu s afgánskymi drogami, ktorý sa stávali stále dostupnejším, by bol nemožný bez bábkarov v západnom „spoločenstve hodnôt“.

Politici to vedia

Aj v Nemecku to zodpovední politici vedia. Koniec koncov schvaľujú operácie KFOR v Kosove (a2), ktoré pred 15 rokmi, ako to možno povedať, „osamostatnili“. Túto „nezávislosť“ monitoruje NATO, vrátane Nemecka, už 24 rokov (30). Ale to, čo monitoruje, je zámerne vytvorený padnutý štát. Tento štát je chránený so všetkými jeho mafiánskymi štruktúrami, a to vedome.

V roku 2005 nemecká zahraničná spravodajská služba BND zostavila dôverný spis, ktorý neskôr zverejnil WikiLeaks (31). List obsahuje množstvo zaujímavých informácií, ktoré okrem iného odhaľujú stopy až do Afganistanu:

„Pri pašovaní drog hrá celý Balkán, najmä Kosovo, kľúčovú úlohu ako tranzitný región a uzol. Veľká časť úrody ópia v Afganistane sa dostáva na európsky trh vo forme heroínu cez Balkán.“ (32)

Je tiež známe, kto organizuje obchodovanie s drogami v Kosove:

„[Štruktúry okolo Haradinaja Ramusha] financujú a organizujú kanály na pašovanie drog a zbraní. Dodávky drog sú najmä z Turecka a arabských krajín cez Albánsko, kde má Haradinaj dobré spojenie s policajnými a vojenskými kruhmi.“ (32i)

Mimochodom, kosovská armáda so svojimi 5 000 vojakmi je početne podstatne menšia ako armáda NATO umiestnená v krajine (33). Správa zhŕňa:

„Kosovo a celý región západného Balkánu si zatiaľ zachovajú kľúčovú úlohu ako tranzitný región pre obchod s drogami do (západnej) Európy. Predovšetkým Kosovo sa považuje za centrum organizovaného zločinu, z ktorého sa kontroluje trestná činnosť v celej Európe.“ (32ii)

Na týchto podmienkach sa dodnes nič nezmenilo. Heroín z afganského ópia sa v priebehu rokov dostal do Kosova balkánskou cestou a distribuoval sa ďalej. Čo robia tisíce vojakov KFOR (34, 35) a armáda administratívnych a policajných dôstojníkov poskytnutých EÚ (36) v krajine, ktorá je podstatne menšia ako nemecká spolková krajina Durínsko a v ktorej žije len 1,9 milióna ľudí?

Odpoveď je rovnako nepríjemná ako pravda: Tento vojenský a administratívny aparát dohliada na štruktúry zriadené v Kosove. Ale nie je schopný ani ochotný tieto štruktúry zmeniť či rozpustiť. Ani to nemá dovolené! Ale prečo je to tak?

V roku 2010 boli v západných masmédiách zverejnené informácie z investigatívnej správy Rady Európy. Odhalili sa tak prepojenia medzi čerstvo znovuzvoleným premiérom Kosova Hashimom Thacim a organizovaným zločinom v Kosove. Diskutovalo sa najmä o nezákonnom obchode s orgánmi mafiánskych klanov v Kosove. Ale drogy v správach neboli a zdroj, samotná správa, bola skrytá(37, 38).

Ale drogy sa v tejto správe objavujú – správa od BND (pozri vyššie) posiela svoje pozdravy:

“V dôverných správach za viac ako desaťročie, agentúry zaoberajúce sa bojom proti pašovaniu drog v najmenej piatich krajinách identifikovali Hashima Thaçiho a ďalších členov jeho skupiny Drenica ako podozrivých z násilím kontrolovaného obchodovania s heroínom a inými narkotikami.” (39 )

V analýze rakúskej kriminálnej polície pre organizovaný zločin z roku 2012 čítame:

„Kosovo je na centrálnej balkánskej trase, cez ktorú sa prepravuje heroín z Afganistanu do Európy. Odhaduje sa, že každý mesiac sa cez hranice prepašuje 4-5 ton heroínu. Denný obrat všetkých činností organizovaného zločinu v Kosove je pravdepodobne 1,5 milióna eur.“ (40)

Obrázok ešte nie je kompletný. Ale jasné je, že pestovanie drog v Afganistane a ich distribúcia cez kosovský uzol sú dve strany tej istej mince.

Camp Bondsteel

Nie je to úžasné? Jedna z najväčších vojenských základní v Európe sa nachádza v jednej z najmenších krajín Európy. A táto základňa sa plánovala už vtedy, keď tento miništát ešte neexistoval. Nehovoriac o tom, že suverénny štát, na ktorého pôde bola základňa postavená, nebol nikdy požiadaný o povolenie. V suverénnom štáte sa podnecovala jedna skupina obyvateľstva proti druhej, rodiace sa rozdelenie sa urýchlilo propagandou, politikou, násilím a peniazmi a neskôr sa časť suverénneho štátneho územia oddelila “referendom” – ktoré nikdy neexistovalo ani ako fraška. (!) —, riadená zvonka, odštiepený (41).

Nie, zasiahnutým štátom nie je Ukrajina a pôvodcom odštiepenia nie je Rusko. Áno, dotknutá krajina sa volá Juhoslávia a oddeľovačom sú Spojené štáty americké. A symbolom rozdelenia je Camp Bondsteel, americká vojenská základňa v Kosove určená pre 7 000 vojakov (b3).

Ďalšia súvislosť:

Technologická skupina Halliburton urobila gigantický obchod v Afganistane aj v Kosove, v ktorom získala zákazky od americkej vlády a Pentagonu. Inými slovami, Halliburton bol schopný uzavrieť tieto dohody len preto, že príslušné štáty boli predtým vo vojne s americkými jednotkami a ich spojencami. Halliburton sedel prakticky na oboch stranách rokovacieho stola, konkrétne v maske vtedajšieho amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho, ktorý predtým pôsobil v predstavenstve Halliburtonu (42, 43). Opísaná korelácia odhaľuje konflikt záujmov a tým posilňuje kauzalitu. Z toho vyplýva, že ľudia ako Cheney mali očividne záujem na rozpútaní vojen, ako boli tie proti Afganistanu a Juhoslávii, len z finančných dôvodov.

Existuje ešte viac súvislostí:

Kým tisíce amerických vojakov v Afganistane monitorovali pestovanie a transport drog, pod dohľadom tisícov vojakov a policajtov bola tolerovaná masívna distribúcia drog rafinovaných na heroín cez Kosovo (44). Dohoda, ktorá sa začala hneď po prevzatí Kosova USA a bola len nakrátko prerušená v roku 2001 „neposlušným“ Talibanom v Afganistane. Pestovanie aj distribúcia prebieha(la) pod kontrolou USA a ich zástupcov.

Záver

Boj amerických úradov proti medzinárodnému obchodovaniu s drogami je tieňová hra, za ktorou sa skrývajú toky peňazí a riadená logistika. Tieňový šerm ako A-príbeh pre zmanipulované publikum. Zámerne iniciovaný obchod s drogami je príbeh B, ktorý skrýva realitu. V konečnom dôsledku je to adekvátne vojne proti medzinárodnému terorizmu. Áčkový príbeh, za ktorým sa ako béčko skrýva systematické prezbrojovanie militantných, ideologizovaných skupín ako Mudžahedíni, Moslimské bratstvo , al-Káida, Islamský štát a Boko Haram.

Spojené štáty americké prevzali úlohu svetovej veľmoci od Britského impéria. Súčasťou tohto prevzatia bolo množstvo stratégií dominancie, ktoré možno opísať ako štátom legalizovaný zločin. To zahŕňa používanie drog ako zbrane aj ako obchod. Takzvané ópiové vojny, s ktorými sa noví západní páni sveta podriadili Číne, sú toho výrečným príkladom (45).

Americký úradník, ktorý si želal zostať v anonymite, sa po odchode z Afganistanu cítil nútený vysloviť nasledovné:

“Stáli sme bokom a nanešťastie sme dovolili Talibanu, aby sa stal pravdepodobne najväčšou teroristickou organizáciou financovanou drogami na svete.” (10i)

Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi… je to, čo môžem k tomu povedať. Najväčší a najbezohľadnejší drogoví bossovia určite nesídlia v Afganistane. Minulosť dlho odhalila jeho kliku ako klamárov.

Buďte prosím pozorní, milí čitatelia.


Poznámky a zdroje

Tento článok z  Ped’s Ansichten  je licencovaný pod  medzinárodnou licenciou Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0. 

Pri dodržaní licenčných podmienok je možné ho ďalej šíriť a reprodukovať – ​​najmä s jasne viditeľný odkaz na blog autora. V prípade interných odkazov na iné články z Pedových pohľadov tam nájdete aj externé zdroje, ktoré podporujú tvrdenia v aktuálnom texte

(a1) Preklady pomocou DeepL.com

a2) KFOR pre kosovské sily

(1) 25.03.2020; Architekti a inžinieri za pravdu 9/11; Leroy Hulsey, Feng Xiao, Zhili Quan; Univerzitná štúdia zistila, že požiar nespôsobil kolaps budovy 7 11. septembra; https://www.ae911truth.org/wtc7

(2) Blue Messenger; Jens Bernert; aktualizácia z 11. septembra; http://blauerbote.com/2023/04/25/9-11-update-2/ ; Získané: 7. 10. 2023

(3) 9. 12. 2022; ARD, SWR3; Tilo Bernhardt; 9/11 Stále záhadný: Overenie faktov; https://www.swr3.de/aktuell/fake-news-check/faktencheck-9-11-was-geschah-real-am-11-september-2001-warum-machen-es-noch-reatsel-100. html

(4) 4. 10. 2016; mierový vzhľad; George Lehle; WTC7 – Tretia veža: Výbuch, ktorý nesmie byť; http://friedensblick.de/22021/wtc-7-der-dritte-turm-die-sprengung-die-eine-darf-sein-darf/

(5 až 5ii) 17. 11. 2021; UNRIC; Správa OSN: Produkcia ópia v Afganistane opäť stúpa; https://unric.org/de/afghanistan17112021/

(6) 2008; denník; Americkí námorníci majú za úlohu strážiť heroínové plantáže Talibanu v Afganistane; https://www.Zeitschrift.com/news/american-marines-must-in-afghanistan-guard-the-heroin-plantations-of-the-taliban

(7, 7i) 25.06.2021; MintPress News; Alan MacLeod; Geopolitika, zisk a mak: Ako CIA zmenila Afganistan na neúspešný narko-štát; https://www.mintpressnews.com/cia-afghanistan-drug-trade-opium/277780/

(8) 4. 5. 2010; The Asia Pacific Journal; Alfred W McCoy; Dokáže niekto upokojiť svetový narkoštát číslo jedna? Ópiové vojny v Afganistane; https://apjjf.org/-Alfred-W.-McCoy/3339/article.html

(9) 18. 4. 2022; denné správy ARD; Svetlo Sibyly; Taliban dúfa v medzinárodné uznanie; https://www.tagesschau.de/ausland/asien/taliban-opium-101.html

(10, 10i) 16.08.2021; pracovný týždeň; Taliban, obchod s drogami a ekonomika; https://www.wiwo.de/politik/ausland/opium-und-heroin-die-taliban-der-drogenhandel-und-die-wirtschaft/27521364.html

(11) 22. 3. 2010; Lis; NATO povoľuje Afgancom ich ópium; https://www.diepresse.com/547934/nato-erlaubt-afghanen-ihr-opium

(12) 4. 3. 2022; CNN, Reuters; Taliban zakazuje pestovanie drog, vrátane lukratívneho ópia; https://edition.cnn.com/2022/04/03/asia/taliban-bans-drug-cultivation-opium-afghanistan-intl/index.html

(13) 2. 11. 2022; Deutsche Welle, dpa; USA skonfiškujú prostriedky afganskej centrálnej banky; https://www.dw.com/de/usa-seizures-seven-billion-dollars-from-afghan-central-bank/a-60750427

(14) 2. 11. 2022; Scott; Nina Lakhani; USA rozdelia 7 miliárd $ Ukradnutých z centrálnej banky Afganistanu medzi rodiny a humanitárne skupiny z 11. septembra, keďže Afganci trpia hladom; https://www.sott.net/article/464341-US-to-split-7-billion-STOLEN-from-Afghanistans-central-bank-between-9-11-families-aid-groups-as-Afghans- trpieť hladovaním ; od: The Guardian; https://www.theguardian.com/world/2022/feb/11/biden-7bn-frozen-afghan-reserves-taliban

(15, 15i) 2022-04-05; taz Taliban vs ópium; Thomas Ruttig; https://taz.de/Drogenwirtschaft-in-Afghanistan/!5843405/

(16) 13. 11. 2014; TaSS Produkcia ópia v Afganistane viac ako 20 rokov; https://tass.com/infographics/7264

(17) 3. 12. 2018; quantara; Janet Jursawe; Smutný záznam; https://de.qantara.de/inhalt/drogenhandel-in-afghanistan-ein-sad-record?nopaging=1

(18) máj 2015; Spojené národy; Svetová správa o drogách 2015; https://www.unodc.org/documents/wdr2015/World_Drug_Report_2015.pdf ; str. 5

(19) 3. 9. 2018; Atlas sveta; Mark Owuor Otieno; Čo bola operácia Cyklón?; https://www.worldatlas.com/articles/what-was-operation-cyclone.html

(20) Craig Unger; Ropa, sila a teror. Bushes a Saudi; Piper Verlag, Mníchov, 2004; 124; https://de.book-info.com/isbn/3-492-04630-4.htm

(21) „Od boja proti komunizmu v Európe v 50. rokoch, plánov atentátov proti nežiaducim zahraničným hlavám štátov až po drogové obchody s islamistickými pohlavármi v Afganistane – „spoločnosť“, ako je známa aj CIA, mala prsty v koláči. všade.”; Die Presse, AP; CIA – “Spoločnosť”; https://www.diepresse.com/330586/cia-die-firma#slide-2 ; prevzaté: 27.07.2023

(22) 28.07.1991; The Washington Post; Steven Mufson, Jim McGee; BCCI Scandal: Behind the Bank of Crooks and Criminals; https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1991/07/28/bcci-scandal-behind-the-bank-of-crooks-and-criminals/563f2216-1180-4094-a13d-fd4955d59435/

[23] december 1992; americký senát; John Kerry, Hank Brown; aféra BCCI; https://ia800406.us.archive.org/9/items/TheBCCIAffair/The-BCCI-Affair.pdf ; zo str. 9

(24) 6. 7. 2023; Alcis; David Mansfield; Skutočne bezprecedentné: The Taliban Drugs Ban v2.0.; https://www.alcis.org/post/taliban-drugs-ban

(25) 9. 2. 2021; Indian Express; Vysvetlenie: Kto je šejk Haibatullah Akhundzada?; https://indianexpress.com/article/explained/sheikh-haibatullah-akhundzada-afghanistan-taliban-7485037/

(26) 25.08.2022; moderná diplomacia; Ajmal Sohail; Duchovný vodca Talibanu šejk Haibatullah sa konečne stiahne a vyberie mullu Yaquba za svojho nástupcu; https://moderndiplomacy.eu/2022/08/25/the-taliban-spiritual-leader-sheikh-haibatullah-will-finally-retire-to-select-mullah-yaqub-as-his-successor/

(27) drogoví skauti; Ako sa vyrába heroín?; https://drugscouts.de/de/page/how-does-heroin-manufacture ; prevzaté: 27.07.2023

(28) 6. 8. 2023; Scott; William Byrd; Úspešný zákaz ópia zo strany Talibanu je zlý pre Afgancov a svet ovládol USA; https://www.sott.net/article/481413-The-Talibans-successful-opium-ban-is-bad-for-Afghans-and-the-world-sez-the-US

(29, 29i) 6. 6. 2023; BBC; Yogita Limaye; Vo vojne Talibanu proti drogám – úroda ópiového maku zrezaná; https://www.bbc.com/news/world-asia-65787391

(30) 8. apríla 2020; Ozbrojené sily; KFOR: Prieskum v Kosove; https://www.bundeswehr.de/de/einsaetze-bundeswehr/die-bundeswehr-im-kosovo/satz-kfor-aufklaerer-kosovo-983510

(31) 2008; WikiLeaks; Tom Burghardt; Koniec aféry?; BND, CIA a Kosovský hlboký štát; https://wikileaks.org/wiki/The_End_of_the_Affair%3F_The_BND%2C_CIA_and_Kosovo’s_Deep_State

(32 až 32ii) 22. 2. 2005; BND analýza; https://file.wikileaks.org/file/bnd-kosovo-feb-2005.pdf ; str. 3, 22, 23, 25

(33) https://de.wikipedia.org/wiki/Sicherheitskr%C3%A4fte_des_Kosovo ; prevzaté: 27.07.2023

(34) 19.04.2013; NATO; kosovské sily; https://www.nato.int/nato_static/assets/pdf/pdf_2013_04/20130422_130419-kfor-placemat.pdf

(35) 27.07.2023; NATO, KFOR; prispievajúcich národov; https://jfcnaples.nato.int/kfor/about-us/welcome-to-kfor/contributing-nations

(36) Európska únia; O misii EULEX; https://eulex-kosovo.eu/?page=2,60 ; prevzaté: 27.07.2023

(37) 2010-12-15; nemecká vlna; Rada Európy: Thaci bol šéf zločineckej mafie; https://www.dw.com/de/europarat-thaci-war-kriminaler-mafia-boss/a-6330895

(38) 15. 12. 2010; taz obvinený z nezákonného obchodovania s orgánmi; https://taz.de/Europarat-bericht-ueber-Hashim-Thaci/!5130433/

(39) 7. 1. 2011; parlamentné zhromaždenie; Dick Marty; Neľudské zaobchádzanie s ľuďmi a nezákonné obchodovanie s ľudskými orgánmi v Kosove; https://pace.coe.int/en/files/12608/html

(40) 2012; rakúska kriminálna polícia; Organizovaný zločin na príklade Kosova; https://www.kripo.at/assets/organisierte-kriminalitaet-am-beispiel-kosova.pdf

(41) 22.07.2010; Medzinárodný súdny dvor; Súlad s medzinárodným právom Jednostrannej deklarácie nezávislosti Kosova; http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15987.pdf; Originál už nie je dostupný, odkaz na internetový archív: https://web.archive.org/web/20100821055950/http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15987.pdf

(42) 2015-01-13; Fox News, AP; Halliburton’s Irak, Afganistan kontrakty na 600 miliónov dolárov a rastú; https://www.foxnews.com/story/halliburtons-iraq-afghanistan-contracts-at-600-million-and-growing

(43) 8. 6. 2011; The Guardians; Pratap Chatterjee; Halliburton Dicka Cheneyho: firemná prípadová štúdia; https://www.theguardian.com/commentisfree/cifamerica/2011/jun/08/dick-cheney-halliburton-supreme-court

(44) heroínoví hrdinovia; Peter Klebnikov; február 2000; časopis Mother Jones; http://www.motherjones.com/politics/2000/01/heroin-heroes

(45) 6. 10. 2010; Deutschlandfunk; Jens Bruning; Druhá ópiová vojna; https://www.deutschlandfunk.de/der-zweie-opiumkrieg-100.html

b1) makové pole v blízkosti americkej základne v Afganistane; okolo roku 2015; prevzaté z https://alles-schallundrauch.blogspot.com/

b2) ópium, pšenica, pestovanie poľnohospodárskych produktov v Afganistane v rokoch 2022 a 2023; Alcis; David Mansfield; 06.07.2023; https://www.alcis.org/post/taliban-drugs-ban

b3) Kosovo, Camp Bondsteel; Zdroj: KFOR, 2000; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camp_bondsteel_kosovo.jpg ; Licencia: Public Domain 

(Obrázok na titulnej strane) ópiový mak, mak, ópium, drogy; Autor: Tim Cooper (Unsplash); 01.08.2019; https://unsplash.com/de/fotos/FolqiosWgdM ; Licencia: Bezplatné použitie, pozri: https://unsplash.com/de/licenses