7 minút

Od Trumpovho “atentátu” po Bidenovo zmiznutie… Všetko divadlo.

Prekladateľ si dovoľuje pripomenúť, že pre svetové dianie nie príliš významná (ale o to viac symbolická), náš región však silne ovplyvňujúca divadelná dráma (presnejšie, jej zápletka – konflikt) sa odohrala 15.5.2024 v Handlovej, v ktorej bol premiér Slovenskej republiky štvornásobne zasiahnutý z bezprostrednej blízkosti nábojmi, ktoré by zložili i býka, a len božia ruka, niekoľko zázrakov a modllitby jeho prívržencov spôsobili, že opozíciou a médiami zfanatizovaný takmer-vrah nedosiahol svoj zákerný cieľ, zavraždiť tohoto statočného bojovníka za mier a prosperitu slovenského národa.

Dá sa očakávať, že táto legenda, “Handlovský zázrak”, sa stane súčasťou slovenských dejín, tak ako sa jej sučasťou už stal fakticky tými istými tajnými službami (zlé jazyky tvrdia, že tajná služba je vlastne je len jedna, s mnohými filiálkami po celom svete) zorganizovaný štátny prevrat 1989, ktoŕý ako legenda o “Nežnej revolúcii” vošiel do učebníc dejepisu. Je fakt, že u nás sa prevraty zatiaľ robia skutočne nežne; z políciou zabitého študenta sa vykľul živý a aktívny dôstojník ŠtB a pri atentáte na premiéra očividne nikto okrem škrabnutí žiadne vážne zranenia neutrpel. To však neznamená, že dopad týchto udalostí na naše životy bol a bude rovnako nežný.


Remaky a pokračovania takmer zničili hollywoodsku filmovú tvorbu, pretože z každého filmu urobili zbierku odkazov a nostalgických návnad… “Hej, pamätáte si, ako sa toto stalo v tom druhom filme?! To bolo super!

Teraz sa zdá, že rovnakú taktiku skúšajú aj v politike. V Trumpovom “atentáte” – tu máme remake starej klasiky – atentátu na JFK – pre moderné publikum.

Hej, chlapci, pamätáte si na druhého strelca? Pamätáte si na obetného baránka? Pamätáte si, ako tajnej službe povedali, aby sa stiahla?

Hej, vy všetci libertariáni a pravičiari – vidíte, Donald je presne ako JFK, je na VAŠEJ strane. Je proti tomu starému zlému Deep State, ktorý sa vám nepáči. Úprimne.

Remake je, samozrejme, lacnejší, gýčovejší a určený malým, uboleným a zmäteným moderným mozgom, ktoré si už nie sú úplne schopné pamätať, ako vyzerá skutočná realita, a ktoré si ľahko nevšimnú.

a) Trumpovi neodstrelili hlavu.

b) počas predchádzajúcich štyroch rokov vo funkcii vôbec nevystupoval proti Deep State a

c) Warrenova komisia nebola zbierkou scenáristických otázok, ktoré na Twitteri po častiach zverejňovali PR tímy snažiace sa, aby ich kandidáti vyzerali statočne.

Click here to display content from Twitter.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Republikánska pseudozlosť sa obrátila proti Kimberly Cheatleovej, šéfke tajnej služby – jasne obsadenej do úlohy zloducha tohto diela a prinútenej prežiť neustále sa stupňujúci rad ponižujúcich rituálov, ktoré vyvrcholili jej rezignáciou.

Twitter je zaplavený klipmi, v ktorých jej republikáni kladú otázky a ona na ne odmieta odpovedať.

Za realitu toto môžu považovať len už spomínané zbrutalizované a zmätené moderné mysle.

Rovnako ako Cheatleovej vystúpenie na nedávnom republikánskom národnom konvente, kde bola “náhodou zachytená na videu”, ako ju republikánski kongresmani “nahnevane konfrontujú”.

Click here to display content from Twitter.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Takže tu máme peknú binaritu, keď Pravica chce vedieť, ako to mohla dopustiť, a Ľavica je pobúrená, že sa takto zaobchádza so (ženskou) štátnou úradníčkou,

A samozrejme, nikto sa nepýta jedinú relevantnú otázku:

Prečo tam vôbec bola?

Prečo sa šéfka US Secret Service zúčastnila na Republikánskom národnom kongrese hneď po tom, ako jej agentúra údajne takmer zabila republikánskeho kandidáta?

Samozrejme na to, aby sa ten film mohol odohrať. Aby sme mohli získať akčné klipy TikTok, ktoré bude generácia zlatých rybičiek zdieľať a tlieskať im.

Je to performatívne. Všetko je to predstavenie. Po celý čas.

Medzitým v Modrom tíme z nejakého dôvodu odstúpil z boja Strašidelný strýko Joe… prostredníctvom tweetu. Nikto ho vlastne nevidel niekoľko dní, až do včerajšieho neskorého večera, čo prinútilo ľudí špekulovať, že niekde zomrel, čo zasa zrodilo ešte umelejšie politické divadlo, keď Kamala Harrisová údajne počas tlačovej konferencie dostala Joea k telefónu, aby ponúkol nejaký dôkaz o svojom živote.

Click here to display content from Twitter.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Je to také falošné, až mi z toho ide mráz po chrbte. Ale bola to maozaj nekompetentná kamufláž? Alebo predstieraná nekompetentnosť, aby to vyzeralo, že je čo zakrývať a udržiavať drámu v televíznej reality show vo vare?

Kto to už dokáže povedať? Je to vôbec dôležité?

Som dosť starý na to, aby som si pamätal, ako pred tromi mesiacmi mnohí absolútne verili, že Kate Middletonová je od Vianoc mŕtva, len aby sa potom objavila usmiata vo veľkom klobúku a všetci tí “konšpirační teoretici” vyzerali hlúpo.

Je to len ďalšie pootočenie skrutky. Ďalšia vec, ktorá sa robí len tak sama pre seba alebo pre udržanie hry.

Môžete namietať, že v tejto chvíli je to všetko len šum. Lesklé svetlá a farby, ktoré nás majú zamestnať, zatiaľ čo Veľký reset zaťahuje rolety.

S blížiacimi sa voľbami sa vír vymysleného divadla stáva čoraz hysterickejším – v každom zmysle slova -, pričom ďalšou klauniádou bude výber Bidenovho nástupcu na demokratickej kandidátke. Harrisová je predpokladanou dedičkou, ale veľa sa hovorí o Michelle Obamovej, Gavinovi Newsomovi alebo dokonca o návrate Hillary….ďalší remake v hre?

Osobne sa teším na Národný kongres demokratov budúci mesiac. Ak to bude niečo podobné ako posledné dva týždne, bude to zábava…

Možno príde ešte viac zvratov – napínavé finále série od scenáristického tímu, ktorý sa tak zúfalo snaží udržať si sledovanosť, že vyťahuje všetky možnosti.

Veľkolepé predstavenie a divadlo, ktorého cieľom je udržať nás v amnézii o tom, že či už vyhráme, alebo prehráme, dobrí a zlí sú len herci pracujúci pre tých istých ľudí a dostanú zaplatené bez ohľadu na to, či sa ich postava dožije záverečných titulkov.

Nechcú, aby si ktokoľvek z nás spomenul, že nech už nominácie a následné voľby dopadnú akokoľvek, prípadný prezident bude vybraný tými istými silami, ktoré v roku 2020 zmanipulovali voľby v USA, a jeho úlohou bude pokračovať v tej istej protiľudskej agende, ktorú presadzujú takmer všetky národné vlády na celom svete.

Čo je vlastne jediná vec, na ktorej skutočne záleží.

Ale čert to ber, ak chcú naďalej pumpovať čoraz absurdnejšie politické príbehy okolo svojej falošnej demokracie, môžeme si rovno otvoriť popcorn a vychutnať si to.

Len aby sme nezabudli – koniec bude vždy rovnaký.


Preklad z “From Trump’s “assassination” to Biden’s disappearing act…it’s all theatre” : Milo s pomocou DeepL