7 minút

Kanada, nacisti a Ukrajina

Nedávny nacistický omyl Kanady vyvoláva nepríjemné otázky o znepokojujúcich aspektoch ukrajinskej minulosti – a súčasnosti.

Autor: Andrew Mitrovica, Toronto

Večný kolotoč pohoršovania sa, inak známy ako kanadský politický diskurz, má prekvapivo pauzu.

Podľa môjho odhadu je to približne 48 hodín, čo selankové hlavné mesto Ottawa zachvátila skutočná alebo vykonštruovaná triaška, ktorá spôsobila, že krajina, ktorú väčšina cudzincov považuje za veľký severoamerický ekvivalent nudného a pokojného Švajčiarska, akoby stratila zmysly.

Aká to bola vítaná úľava. Kanada sa aspoň na chvíľu vrátila k svojmu kedysi spoľahlivo nudnému ja.

Veľkou správou tohto týždňa, zbavenou akéhokoľvek vzrušenia, bolo zvolenie nového predsedu Dolnej snemovne – jemného, všeobecne rešpektovaného liberálneho poslanca Grega Fergusa, ktorý je prvým černošským Kanaďanom na tomto poste.

Samozrejme, bývalého predsedu parlamentu podnietili k odstúpeniu po tom, ako pozval starého nacistu Jaroslava Hunku do snemovne, kde “hrdinu” oslávili búrlivým potleskom v stoji všetci členovia parlamentu vrátane rozžiareného premiéra a jeho rozžiareného kabinetu, ako aj hosťujúceho a rozžiareného prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

Nasledoval pochopiteľný výbuch zúrivosti, ktorý takmer vyvolal aneuryzmu.

V kakofónii nedôvery, šoku a globálnych rozpakov sa stratila akákoľvek úvaha o nasledujúcich otázkach.

Po prvé, ako je možné, že sa toľko verných a neľútostných nacistov – v tomto prípade ukrajinský dobrovoľník v genocídnych Waffen SS – dožíva vysokého veku 90 rokov?

Táto šialená záhada ma vždy zarážala a je podľa mňa dôkazom, že spravodlivý a milosrdný Boh neexistuje.

Druhú, naliehavejšiu otázku, ktorú ako sa dalo očakávať, známy zástup prefíkaných politikov a publicistov, ktorí sa snažia prekonať jeden druhého vo vyrátávaní nacistickej hanby, ani nenastolil, nieto ešte riešil.

Koľko Ukrajincov dnes – v uniforme aj mimo nej – by nielenže tlieskalo Hunkovej nacistickej kolaborácii a vojnovej “službe” pri oslobodzovaní Ukrajiny z područia Sovietskeho zväzu, ale zdieľalo by aj jeho obscénnu vieru a vernosť fašizmu?

Znalci a politici, ktorí vyjadrujú svoju bezvýhradnú oddanosť ukrajinskej veci v hyperbolických posolstvách a prejavoch, sa zdráhajú položiť túto otázku alebo na ňu odpovedať, pretože uráža dojímavý príbeh, ktorému sú naďalej oddaní: Ukrajina je plná svätcov, ktorí milujú demokraciu, zatiaľ čo Rusko je plné hriešnikov, ktorí obdivujú diktátorov.

Nie je to groteskná urážka, ako by na tom nepochybne trvali sofistikovaní pisálkovia, ktorí v rámci performačného aktu solidarity pripevňujú ukrajinskú vlajku na svoj profil X – predtým známy ako Twitter.

Je to naopak fakt, ktorý títo gýčoví apologéti odmietajú pripustiť alebo uznať, pretože spochybňuje ich jurodivý, Georgeom-W-Bushom schválený svetonázor, ktorý znie: Buď ste s nami, alebo proti nám.

V tejto doktrinárskej konštrukcii sa nuansy alebo detaily, ktoré rozbíjajú mýty, bagatelizujú alebo sa s nimi zaobchádza s opovrhnutím, ak sa teda vôbec berú do úvahy.

Dôkazom tohto postoja typu “ ako obísť tento ukrajinský neonacistický výkvet” je tento poučný článok v New York Times, uverejnený začiatkom tohto roka, ktorý som si založil pre budúce použitie v stĺpčeku.

Už samotný titulok je očividným dôkazom toho, ako neochotne – na základe inštitucionálneho étosu a náklonnosti – väčšina západných informačných organizácií priznáva, že ukrajinská armáda ukrýva viac než len zopár nacistov, ktorí pripomínajú dnes už odhaleného Hunka.

“Nacistické symboly v ukrajinských frontových líniách zvýrazňujú pálčivé otázky histórie,” napísali Timesy s takmer smiešnou zdržanlivosťou.

Áno, súhlasím, že “používanie nášiviek s nacistickými znakmi ukrajinskými vojakmi” je “pálčivou otázkou”, keď až na hŕstku výnimiek celý západný politický a v úzadí stojaci mediálny establišment oslavuje vojakov s nacistickými nášivkami a ich bratov a sestry v zbrani ako “bojovníkov za slobodu”, ktorí zdieľajú jeho osvietené, pluralitné hodnoty.

V článku New York Times sa ďalej opisuje, ako ukrajinské úrady rýchlo vymazali z populárnych sociálnych médií obrázky svojich vojakov, ktorí sa otvorene a hrdo pýšia notoricky známymi nacistickými symbolmi na svojich uniformách, aby to “nepodporilo” ruskú “propagandu” o tom, že v ukrajinskej armáde sú, no, veď viete, nacisti.

Spravodajca tiež poznamenal, že “Západ sa už polstoročie snaží odstrániť” takéto obludné “obrazy”.

Páni, zaujímalo by ma, prečo?

Žeby to bolo preto, aby sa vymazali akékoľvek hmatateľné dôkazy o tom, že za údajnou ruskou “propagandou” sa skrýva kúsok znepokojujúcej, ale nepohodlnej pravdy, pokiaľ ide o to, kto bojuje v mene Ukrajiny a za čo sa zasadzuje?

Možno neúmyselne poskytuje článok v Timesoch dostatok munície – iba s jednou neúprimnou výhovorkou – na vyvrátenie štandardného tvrdenia, že títo ukrajinskí vojaci s nacistickou podobizňou predstavujú ” zopár pokazených jabĺk”.

“Ikonografia týchto [krajne pravicových] skupín, vrátane nášivky s lebkou a skríženými hnátmi, ktorú nosili dozorcovia v koncentračných táboroch, a symbolu známeho ako Čierne slnko, sa teraz pravidelne objavuje na uniformách vojakov bojujúcich na frontovej línii, vrátane vojakov, ktorí tvrdia, že tieto obrázky symbolizujú ukrajinskú suverenitu a hrdosť, nie nacizmus,” píšu Times.

Samozrejme, že symbolizujú.

V zamotanom článku denníka Times sú zmienky o dvoch jednotkách ukrajinskej armády, ktoré sa honosia ultranacionalistickým rodokmeňom alebo väzbami na neonacistov – o Da Vinciho vlkoch, označovaných za “krajne pravicových bojovníkov”, a o známejšom Azovskom pluku, ktorý sa tešil veľkej obľube za to, že sa “udržal počas obliehania južného mesta Mariupol” v roku 2022.

Obe dobrovoľnícke jednotky boli začlenené do pravidelných ukrajinských síl a zohrali kľúčovú úlohu pri odrážaní ruskej invázie.

Meradlom úcty, ktorej sa tieto jednotky tešia medzi Ukrajincami, bolo Zelenského rozhodnutie zúčastniť sa na pohrebe veliteľa Da Vinciho vlkov – ktorý bol zabitý v marci -, kde bol vyhlásený za národného hrdinu.

To je nepopierateľné. Škodlivý duch Jaroslava Hunku žije na Ukrajine aj v roku 2023.

Vzhľadom na Hunkovu ohavnú, desaťročia trvajúcu prítomnosť v Kanade by sme si mali položiť poslednú, bodavú otázku.

Koľko ďalších Ukrajincov, ktorí zdieľajú jeho odpornú históriu, presvedčenie alebo sympatie, prišlo do Kanady pred alebo po tom, ako premiér Justin Trudeau v marci 2022 oznámil, že každý, kto uteká pred vojnou, tu môže žiť a pracovať až tri roky – v podstate bez kladenia otázok?

Aj týmto aspektom sa treba zaoberať, okrem iných.

Hanebnou iróniou je, že keď sa zúfalé židovské deti, ženy a muži pokúšali uniknúť pred vražednými pogromami a holokaustom zachvacujúcim Európu – zosnovanými a vykonanými nacistami ako Hunka -, boli odmietnutí.

Napriek všetkému úsiliu na klišé závislých mudrlantov sanitizovať Ukrajinu si už nemôžeme dovoliť odvrátiť sa od pribúdajúcich svedectiev o znepokojujúcich aspektoch jej minulosti a súčasnosti.


Titulná fotografia: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a kanadský premiér Justin Trudeau tlieskajú ukrajinskému bývalému nacistovi Jaroslavovi Hunkovi, ktorý slúžil v druhej svetovej vojne ako člen 14. divízie granátnikov Waffen SS, v Dolnej snemovni v Ottawe , Kanada, 22. septembra 2023. [Sean Kilpatrick / POOL / AFP]

Zdroj: https://www.aljazeera.com/opinions/2023/10/5/canada-nazis-and-ukraine

Autor: Andrew Mitrovica, Al Jazeera, Toronto


Súvisiaci článok: